ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ

ΓΙΝΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΧΤΗΣ

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΙΓΟΥΡΑ

Το ωραιότερο ίσως κομμάτι στο Θέατρο Σκιών μας είναι η κατασκευή της φιγούρας, φανταστείτε ότι με την μέθοδο αυτή ο καραγκιοζοπαίχτης δίνει σώμα στην ύπαρξης του χαρακτήρα που έχει οραματιστεί κάτι δηλαδή σαν γέννηση του προσώπου της φιγούρας! κάτι που στην συνέχεια με την κίνησή της στον μπερντέ μέσα σε μια μαγεία από φως και την φωνή του καραγκιοζοπαίχτη που θα ζωντανεύει τον χαρακτήρα της  η ζελατίνα, το δέρμα ή το χαρτί θα γίνει αληθινό πρόσωπο ικανό να μας κάνει να γελάσουμε ή να κλάψουμε υποβάλλοντας μας να έρθουμε ξανά και ξανά στις επόμενες παραστάσεις για να την ξαναδούμε καθώς όλες μα όλες οι φιγούρες έχουν την αγάπη να γίνονται φίλοι μας και  εμείς το αισθανόμαστε ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη τους διατηρώντας έτσι ζωντανές την τέχνη και την παράδοση του Καραγκιόζη μας…

Εδώ θα σας περιγράψω με απλό τρόπο την κατασκευή φιγούρας από πλαστικό με υλικά που εύκολα μπορούμε να βρούμε αλλά και που θα έχουνε μεγάλη αντοχή στον χρόνο.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Με το πλαστικό οι φιγούρες μας φαίνονται έγχρωμες και από τις δυο πλευρές όπως επίσης  έγχρωμες φαίνονται και στον μπερντέ.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:
1)    Ένα φύλλο πλαστικού πάχους 0,50mm που θα βρείτε σε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας.
2)    Ένα γυαλόχαρτο Νο240 που θα βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε χρώματα & εργαλεία.
3)    Ένα ψαλίδι (προφανώς θα έχετε σπίτι σας).
4)    Μαρκαδόρους ανεξήτιλους που θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία.
5)    Συνδετήρες μεταλλικούς που θα βρείτε σε τσαγκάριδες.
6)    Ένα λευκό χαρτί Α4 που θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία.
7)    Ένα μολύβι που θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία.
8)    Μια σβηστήρα που θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία.
9)    Ένα διακορευτή που θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία.
10)                      Μια πένσα που θα βρούμε σε κατάστημα πουλάνε εργαλεία.Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ:
Για να ξεκινήσουμε την κατασκευή της φιγούρας πρέπει πριν από κάθε άλλο να έχουμε το πατρόν την φιγούρας δηλαδή το προσχέδιο που θα το μεταφέρουμε στο πλαστικό για να δώσουμε την τελική όψη στην φιγούρα. Ιδέες για το σχέδιό μας μπορούμε να πάρουμε από κάποια φυσιογνωμία που είδαμε και μας έκανε εντύπωση, από κάποιο βιβλίο που είδαμε μια φωτογραφία και μας άρεσε, από την αποτύπωση μιας φιγούρας που μας εντυπωσίασε σε μια παράσταση που είδαμε ή ακόμα και από κάποιο ήδη έτοιμο σχέδιο – πατρόν. Ωστόσο αν θέλουμε εμείς να κατασκευάσουμε το πατρόν θα χρειαστούμε  το λευκό χαρτί Α4, το μολύβι και την σβηστήρα όπου θα σχεδιάσουμε και θα ολοκληρώσουμε το πρωτότυπο πατρόν.

Στην συνέχεια αφού ετοιμάσαμε το πατρόν πρέπει να ετοιμάσουμε και το πλαστικό για να μεταφέρουμε το προσχέδιο του πατρόν. Αρχίζουμε την ετοιμασία του πλαστικού τρίβοντας το απαλά και κυκλικά με σταθερή πίεση με το γυαλόχαρτο ώσπου πάρει μια γαλακτερή όψη. Στην συνέχεια τρίβουμε και την άλλη όψη του πλαστικού κατά τον ίδιο τρόπο.

Τώρα το επόμενο βήμα μας είναι να μεταφέρουμε το προσχέδιο του πατρόν. Τοποθετούμε λοιπόν το πατρόν κάτω από το πλαστικό και με ένα ανεξήτιλο μαύρο μαρκαδόρο μεταφέρουμε το σχέδιο του πατρόν στο πλαστικό. Προσοχή οι κινήσεις μας να είναι αποφασιστικές, σταθερές και με την ίδια πίεση στον μαρκαδόρο.

Όταν τελειώσουμε το περίγραμμα γυρίζουμε το πλαστικό από την άλλη πλευρά και με τους έγχρωμους ανεξήτιλους μαρκαδόρους χρωματίζουμε την φιγούρα γεμίζοντας τα εσωτερικά τμήματα του τελικού σχεδίου.

Το επόμενο βήμα μας είναι να κόψουμε τα τμήματα της φιγούρας με το ψαλίδι ακολουθώντας την εξωτερική μαύρη γραμμή του περιγράμματος κόβοντας σταθερά και με υπομονή.

Αφού έχουμε κόψει όλα τα τμήματα της φιγούρας τότε πάμε και στο τελευταίο στάδιο που είναι η συναρμολόγησή της.
Το σημαντικότερο στάδιο σε αυτή την φάση είναι να ζυγίσουμε τα σημεία που θα γίνουν οι ενώσεις καθώς αυτό θα καθορίσει και την σωστή ή λάθος κίνηση της φιγούρας με συνέπεια να δείχνει όμορφη ή όχι η φιγούρα.
Σημαδεύουμε λοιπόν τα σημεία που πρέπει να τρυπήσουμε τα κομμάτια της φιγούρας για να γίνουν οι ενώσεις.

Στην συνέχεια με τον διακορευτή κάνουμε τις τρύπες.

Αφού έχουμε τελειώσει με το τρύπημα το τελευταίο πλέον βήμα μας είναι να ενώσουμε τα κομμάτια με τους μεταλλικούς συνδετήρες που θα σφίξουμε με την πένσα.

Το αποτέλεσμα που καταφέραμε είναι η τελική μορφή της φιγούρας μας κατασκευασμένης από πλαστικό που εάν έχουμε εφαρμόσει σωστά όλα τα παραπάνω θα έχει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Όταν κατασκευάζω μια φιγούρα δένομαι πολύ με αυτή, όσο την ετοιμάζω σιγοτραγουδάω το τραγούδι της που βγαίνει στον μπερντέ, λέω ατάκες τις και την ονειρεύομαι πως θα κινείτε στο πανί όταν πλέον θα είναι έτοιμη. Δένομαι με την φιγούρα μου. Πιστεύω ότι αυτό με βοηθάει να πετύχω πολύ καλύτερη εμφάνιση από αυτή που θα έβγαζα αν απλά προσπαθούσα να ζωγραφίσω ένα σκίτσο. Για εμένα η φιγούρα είναι μια οντότητα που θέλει να πει πολλά και το κατορθώνει με το χέρι του κατασκευαστή της ως αρχική έκφραση και με το στόμα του καραγκιοζοπαίχτη της για την τελική της απόδοση στον χώρο.
Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΤΟΙΜΟ ΠΑΤΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΜΟΥ


Δείτε περισσότερα σχέδια χαρτοκοπτικής εξερευνώντας το παρακάτω link
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΩ

ΤΟ BLOG ΜΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΜΕ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ!

Ωστόσο για φιγούρες και οποιοδήποτε υλικό του Θεάτρου Σκιών που επιθυμείτε και δεν βρήκατε αναρτημένο στο Blog μου παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ !!!

Πριν από λίγες μέρες ένα μικρό παιδάκι επικοινώνησε μαζί μου για να αποκτήσει κάποιες φιγούρες μου, ήταν βέβαιο ότι αυτό το μικρό παιδάκι που δεν γνωρίζω και δεν με γνωρίζει από κοντά έχει τον ίδιο φίλο με εμένα, ποιον άλλο από τον Καραγκιόζη!

Τελικά ο πιτσιρικάς έγινε και δικός μου φίλος!

Δυστυχώς όμως αυτό το γλυκό παιδάκι που έχει τόση αγάπη για όλους μας δυσκολεύεται να γίνει φίλος με την Ζωή! και αυτό γιατί πάσχει από Λευχαιμία και δυστυχώς καθημερινά αγωνιά αν θα μπορεί και την επόμενη μέρα να παίξει με τις φιγούρες του… αν θα μπορεί και πάλι να κοιτάξει τα μάτια των γονιών του και να ακούσει τις φωνές τους να του λένε πόσο πολύ το αγαπάνε!

Η ζωή επέλεξε να περάσει αυτό το παιδάκι από αυτή την σκληρή δοκιμασία κι όμως το μικρό αυτό παιδί στέκεται δυνατό και με χαμόγελο ρεαλισμού αντιστέκεται στην ασθένειά του!

Πριν μάθω για το μαρτύριό του όταν του έστειλα τις φιγούρες που του αρέσανε ζούσα με την ψευδαίσθηση ότι με την πράξη μου αυτή το είχα κάνει πολύ χαρούμενο και έλεγα μέσα μου ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα… στην συνέχεια όμως μελαγχόλησα όταν έμαθα ότι η πραγματική χαρά του θα ήταν αν έβρισκε κάποιον που α τον νοιάζονταν και που ανώδυνα θα του προσέφερε ζωή ως Δότης Μυελού των Οστών!

Πολλοί από εμάς θα έχουμε ανατριχιάσει στην άσχημη ιδέα της Λευχαιμίας κι όντως θα παρακαλούμε τον Θεό να μην ζήσουμε κάτι τέτοιο ή θα τον δοξάζουμε που δεν ζήσαμε αυτή την κόλαση μέχρι σήμερα…

Το παιδάκι αυτό όμως παρακαλεί τον Θεό να ζήσει και αυτό εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους… Μην απορείτε για αυτά που γράφω… Ρίξτε μια ματιά σ αυτό τον σύνδεσμο http://www.bestrong.org.gr/el/learncancer/treatment/stemcellandbonemarrowtransplants/donorofmarrow/

και αν νομίζετε ότι μπορούμε να απαλλάξουμε αυτό το μικρό παιδί και δυστυχώς πολλούς ακόμα συνανθρώπους μας από αυτό το μαρτύριο ας γίνουμε ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.

Δεν θα κάνουμε απλά κάτι σπουδαίο και μοναδικό για εκείνους που εκλιπαρούν να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν αλλά θα κάνουμε μια πράξη που θα μας γεμίσει αγάπη, ευγένεια και σεβασμό πρώτα απ’ όλα για τους εαυτούς μας και μετά για τους συνανθρώπους μας!

Ας νιώσουμε πραγματικά άνθρωποι προσφέροντας Ζωή στους συνανθρώπους μας την ίδια στιγμή που δεν θα ρισκάρουμε και δεν θα χάσουμε τίποτα περισσότερο από ελάχιστες στιγμές του χρόνου μας!

Φιλικά και με κάθε σεβασμό απέναντι στον μικρό μου φίλο και όλους τους πάσχοντας και μη συνανθρώπους μας.

Γιώργος Ηπειρώτης